söndag, maj 17, 2009

ska banker betala för bankrån?

Låt mig för ordningens skull börja med att säga att huliganism , liksom annat våld är fullständigt
oacceptabelt. Att stänga ute våldsverkare från ex. fotbollsmatcher är inget som stör mig det minsta.
Vad jag vänder mig mot är medias tendens att göra löpsedelsjournalistik. Ännu mer beklagligt är politikers sedvanliga populistiska reaktion.
Visst finns det fotbollshuliganism, visst finns det problem i samband med fotbollsmatcher, visst ska man ta problemet på allvar, men var finns proportionerna.
Om man ser till grovt våld; som mord, misshandel, våldtäkter etc. så är ju huliganismens ”bidrag” oerhört litet, men medias, politikers och även polisens tonläge mycket högt.

Jag kommer bli den förste att kräva att klubbarna skall ta det 100% ekonomiska ansvaret för vad de s.k. supportrarna kostar samhället när dom slår sönder ett skyltfönster ,en buss eller något annat. Jag tycker absolut att klubbarna skall bekosta alla extra-polisiära insatser som krävs i dessa sammanhang.
OM men bara OM man kräver lika upprört och högröstat att restaurangerna och barerna på Avenyn eller Stureplan betalar för alla kostnader samhället får på grund av det våld som uppkommer i samband med alkoholförtäringen i deras lokaler. Jag antar att bankerna också skall krävas på ersättning för alla kostnader i samband med bankrån. Knivtillverkare får naturligtvis vara med och betala för de stora kostnader som faller på samhället i samband med de rätt många knivdåden som tyvärr sker.
Jag skulle kunna hålla på med olika exempel i oändlighet.
Tyvärr är det som sker ute i samhället, samhällets problem , både ekonomiskt och socialt. Ja det drabbar den stora majoriteten som vare sig slåss, våldtar eller mördar ekonomiskt orättvist.
Att klubbar ska göra sitt yttersta för att komma tillrätta med de problem som finns är givet och skall krävas.
Att fotbollen som ende aktör ska ta ekonomiskt ansvar för vad ”idioter” gör på stan är dock helt befängt, ffa. med tanke på den mycket stora , viktiga ,och till överväldigande del ideella sociala insats fotbollen och idrotten i övrigt gör

Inga kommentarer: