torsdag, mars 08, 2007

Tandvårdsreform behövs absolut inte!!

Det har blivit som en mantra att det behövs en tandvårdsreform för dyra pengar.De politiska partierna tävlar om väljarnas gunst.

65+ reformen som skulle kosta 600 miljoner kostade många gånger mer, något som vilken tandläkare som helst kunde räkna ut på 2 minuter. Den nya reformen har beräknats till 4,9 miljardet något som inte heller kommer hålla. Dessa stora pengar kan /borde användas till nåt vettigare ex. utökad avgiftsfri kollektivtrafik-nåt som hela samhället skulle tjäna på.

Märk väl att för mig som enkild tandläkare så är reformen alldeles utmärkt-patienttrycket kommer öka ännu mer,mina inkomster kommer garanterat inte heller bli lidande. Men behovet för samhället att subventionera detta är oerhört litet.

Idag har alla gratis tandvård tills det dom är 20.-dom behöver med andra ord ingen reform.
alla som är 65+ har en rejä subvention på dyra arbeten-Dom behöver med andra ord ingen reform.
Alla som har vårdbehov mer än 50 %(folk på sjukhem etc) betal idag max 120:- per besök-Dom behöver ingen reform.
Alla som har socialhjälp har rätt efter prövning få nödvändig tandvård gratis-Dom behöver ingen reform.
Tandvårdskostnader för de allra flesta är betydligt lägre än 10.000:-. Ganska många av oss/er har råd med detta, inte för att det är kul eller billigt men det är ingen katastrof. Man kanske måste prioritera bort något annat,platt tv, utlandsresa,inte kul men ingen katastrof som sagt.

Det finns utan tvekan ett fåtal som har det mycket kämpigt med tandvårdskostnaderna, och där kan man säkert diskutera hur man skall hjälpas dom. Att göra en mycket stor och väldigt dyr reform för alla är vansinnigt och onödigt.
MGH