fredag, september 22, 2006

Straffavgörande är ovärdigt fotbollen

Sepp Blatter har faktiskt rätt denna gång. Matcher bör inte avgöras med hjälp av straffar. Straff är nämligen exakt som det låter,ett straff för en förseelse. det är inget annat och bör inte vara något annat heller.

Att avgöra en match på detta sätt har en enda fördel; man kan lätt räkna ut hur lång en match max. kan bli. Nackdelarna är däremot många, den överlägset största är dock att det inte är spelet fotboll som blir avgörande.

Om man istället spelade "sudden death" med ex. 4 spelare färre på plan så får dels ett rel. snabbt avgörande på grund av de stora ytorna som skapas dels blir det ett avgörande med hjältar istället som nu syndabockar . Jag har själv provat denna modell i cuper (15-åringar) med mycket positivt resultat och respons.
Blatter du har rätt-otroligt men sant

torsdag, september 21, 2006

Slopa meningslösa skolval

Eftersom vi så gärna försöker få våra barn att bli vuxna(i förtid) och behandlas som vuxna,vilket naturligtvis är helt fel, men det är en annan historia, så har de flesta skolor ett skolval i högstadiet.
En massa tonåringar varav de allra flesta inte har en enda susning om politik(det är ju så tråkigt) röstar på partier som antingen kompisar eller föräldrar röstar på. Vad är vitsen.
Är det för att vi även i detta fall skall ägna skoltid åt olika "fina" projekt. Skolan verkar älska dessa projekt av olika slag .Tema-veckor översvämmar eleverna. Att dom skall ha kunskap, sammanhang och en bakgrund för att kunna kritiskt granska informationen, det hinner man inte.
Att man ex. i en klass gör dagsverken är naturligtvis jättebra. men det vore ju bra om eleverna hade en aning om var landet dom skickar pengarna till ligger osv.
Skolan måste inse att engagemang utan kunskap är både kortsiktigt och meningslöst.MGH