måndag, april 21, 2008

Hjärntvättade svenskar.

I vårt land finns en uppenbarligen allmän uppfattning att mer pengar(via skattsedeln) skulle ge bättre sjukvård.
Att dom ofattbart och oacceptabelt långa väntetiderna på ex. akutmottagningarna skulle lösas med ännu mer pengar. Det är lika korkat som att tro att Sverige har personalbrist inom vården.
I så fall borde de flesta andra länder i Europa ha ännu mycket längre köer, ännu längre väntetider, mycket sämre vård och mindre personal, eftersom dras skatter inte är högre utan tvärtom lägre.MEN SÅ ÄR INTE FALLET.
När skall det Svenska folket sluta tro på myten om den offentliga vården.
Byråkratin inom den offentliga sektorn är enorm. Bara inom den förhållandevis lilla och relativt välskötta sektorn som är tandvård så slösas det hejdlöst.
Den nya taxan, de nya tandvårdscheckarna ,den nya organisationen kostar naturligtvis många, många miljoner. Pengar som inte går till vård eller sänkta priser, utan till, som vanligt ,byråkrati.

I västra Götaland är uppföljning och återbesök hos läkare något som både är sällsynt och dessutom knappt önskvärt. Kvalitetssäkringen är m.a.o. usel.
Visst pengar behövs ,men svensk sjukvård har en usel organisation, gör skandalösa prioriteringar och styrs av politiker,med politiska mål utan medicinsk kunskap.
Att kvalificerade kirurger flyr den offentliga vården(i Göteborg ett mycket stort o akut problem) beror inte så mycket på lönen utan på det faktum att organisationen är så förlamande dålig.
Lika mycket som dom rubbade vapenlagarna är svåra att ändra på i U.S.A. eftersom medelamerikanen har det som en ologisk ”helig ko” så är den offentliga vården ”helig” i vårt hjärntvättade land.

MGH