måndag, april 21, 2008

Hjärntvättade svenskar.

I vårt land finns en uppenbarligen allmän uppfattning att mer pengar(via skattsedeln) skulle ge bättre sjukvård.
Att dom ofattbart och oacceptabelt långa väntetiderna på ex. akutmottagningarna skulle lösas med ännu mer pengar. Det är lika korkat som att tro att Sverige har personalbrist inom vården.
I så fall borde de flesta andra länder i Europa ha ännu mycket längre köer, ännu längre väntetider, mycket sämre vård och mindre personal, eftersom dras skatter inte är högre utan tvärtom lägre.MEN SÅ ÄR INTE FALLET.
När skall det Svenska folket sluta tro på myten om den offentliga vården.
Byråkratin inom den offentliga sektorn är enorm. Bara inom den förhållandevis lilla och relativt välskötta sektorn som är tandvård så slösas det hejdlöst.
Den nya taxan, de nya tandvårdscheckarna ,den nya organisationen kostar naturligtvis många, många miljoner. Pengar som inte går till vård eller sänkta priser, utan till, som vanligt ,byråkrati.

I västra Götaland är uppföljning och återbesök hos läkare något som både är sällsynt och dessutom knappt önskvärt. Kvalitetssäkringen är m.a.o. usel.
Visst pengar behövs ,men svensk sjukvård har en usel organisation, gör skandalösa prioriteringar och styrs av politiker,med politiska mål utan medicinsk kunskap.
Att kvalificerade kirurger flyr den offentliga vården(i Göteborg ett mycket stort o akut problem) beror inte så mycket på lönen utan på det faktum att organisationen är så förlamande dålig.
Lika mycket som dom rubbade vapenlagarna är svåra att ändra på i U.S.A. eftersom medelamerikanen har det som en ologisk ”helig ko” så är den offentliga vården ”helig” i vårt hjärntvättade land.

MGH

4 kommentarer:

Eko sa...

Och på vilket sätt skulle det hjälpa att inte försöka ge personalen som jobbar häcken av sig inom vården, bättre betalt?

Jag håller med om att hela samhället, och där även vård och liknande inberäknat, styrs på tok för mycket av byråkrati, det är ingen direkt hemlighet att pengarna inte hamnar där de behövs. Detta är någonting som radikalt måste förändras snarast. MEN hur i helvete ska alla sköterskor som springer runt och jobbar livet ur sig för alla andras skull, orka organisera sig i samhällsdebatter och förändra situationen totalt? De får knappt betalt för att de tar hand om, hjälper och räddar liv dagligen.

Poängen är att JA, det är byråkratin som suger pengar, MEN vi måste göra vad vi kan för att de anställda i den offentliga sektorn ska orka fortsätta med vad de gör. Innebär det höjd skatt för MIN del, för att någon ska få fotriktiga tofflor, en extra semesterdag, betalad övertid eller vad de nu vill ha, så är det helt okej med mig. Eftersom samhället idag baserar den offentliga sektorn på skattemedel kan man ju som medborgare inte skygga från att betala skatt. Det är ju bara korkat.

Antehuga sa...

Deras löner är definitivt inte för höga. jag har absolut inget emot att dom höjs något. jag anser däremot inte att det skall/behöver finansieras med höjd skatt. Pengar finns de skall bara omfördelas från den offentliga enorma byråkratin till vården. Höjd skatt leder bara till att byråkratins slöseri cementeras

Per Dahlberg sa...

Axessakuten i Göteborg är väl privat. och där behöver man ju bara vänta fem timmar.

Ante Huga sa...

YES, vilket trots allt är färre timmar än på SU,jävla punkare!!!!